ФРАНЦУСКИОТ АМБАСАДОР ПО ВТОРПАТ НА УКЛО

16.03.2011

Ректорот  на УКЛО, проф. д-р Златко Жоглев  имаше средба со Амбасадорот на Франција, НЕ Жан Клод Шлумберже којшто по втор пат званично го посети Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола. Во текот на пријатната получасовна средба на која присуствуваше и Советникот за културна и техничка соработка Жан Ив Лавуар , ректорот го запозна Амбасадорот со приоритетните активности врз кои е фокусиран Универзитетот. Во разговорот беа идентификувани повеќе можности за соработка, пришто француската страна изрази спремност за обезбедување експертска поддршка во реализацијата на новата и атрактивна студиска програма за Европски интеграции и менаџирање со Европски проекти чијшто почеток на ФАМИС, по акредитацијата, се очекува за наредната академска година.

Во рамките на посетата, на покана од деканката на ФАМИС, Амбасадорот Шлумберже одржа предавање за студентите и професорите од оваа високообразовна единица на тема:Предизвици и перспективи за проширувањето на Унијата-Француско видување. Предавањето беше проследено со многу интересни прашања од страна на бројните студенти.

Scroll to Top