Билатерална соработка

 

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Билатералната соработка вклучува соработка со странски универзитети и други   високообразовни установи, асоцијации, фондации и др. врз основа на потпишани договори  во согласност со краткорочните и долгорочните интереси на УКЛО и партнерските институции. Во рамките на билатералната соработка се разменуваат искуства од наставно-научните области, се реализираат посети и престои на академски кадри, мобилност и размена на студенти, заедничко учество во проекти од различни програми и фондации.

Универзитетот „Св.Климент Охридски“-Битола има потпишани договори за соработка со следниве универзитети: 

 

                             Институција

Држава

web  

 

1

Универзитет во Волонгонг

Австралијa

www.uow.edu.au

2

Универзитет „Фан С. Ноли“ – Корча

Албанија

www.unkorce.edu.al

3

Земјоделски универзитет – Тирана

Албанија

www.ubt.edu.al

4

Универзитет во Тирана

Албанија

www.unitir.edu.al

5

Универзитет во Ѓирокастро

Албанија

www.uogj.edu.al

6

Универзитет во Зеница

 

Босна и Херцеговина

www.unze.ba

7

Универзитет во Тузла

 

Босна и Херцеговина

www.untz.ba

8

Универзитет во Сараево

Босна и Херцеговина

www.unsa.ba

9

Универзитет во Мостар

Босна и Херцеговина

www.sum.ba

10

Југозападен универзитет „Неофит Рилски“ – Благоевград

Бугарија

www.swu.bg

11

Технички универзитет Габрово

Бугаријa

www.tugab.bg

12

Аграрен универзитет –Пловдив

Бугарија

www.au-plovdiv.bg

13

Софиски универзитет „Св. Климент Охридски“ – Софија

Бугарија

 

www.uni-sofia.bg

14

Технички универзитет – Софија

Бугарија

www.tu-sofia.bg

15

Медицински универзитет – Варна

„Проф. д-р Параскев Стојанов“  

Бугарија

 

www.mu-varna.bg

16

Медицински универзитет – Пловдив

Бугарија

www.meduniversity-plovdiv.bg

17

Тракиски универзитет – Стара Загора

Бугарија

www.uni-sz.bg

18

Технички универзитет – Варна

Бугарија

www.tu-varna.bg

19

Универзитет за хранителни технологии – Пловдив

Бугарија

 

www.uft-plovdiv.bg

20

Универзитет „Ангел Кнчев“ – Русе

Бугарија

www.uni-ruse.bg

21

Константин Преславски Универзитет во Шумен

Бугарија

www.shu.bg

22

Универзитет во Бамберг

Германија

www.uni-bamberg.de

23

Универзитет за применети науки Еберсвалде

Германија

www.hnee.de

24

Универзитет Фридрих Александер, Ерланген-Нирнберг

Германија

 

www.fau.eu

25

Универзитет Мартин Лутер, Хале-Витенберг

Германија

 

www.uni-halle.de

26

Универзитет на Западна Македонија – Кожани

Грција

 

www.uowm.gr

27

Универзитет Македонија – Солун

Грција

www.uowm.gr

28

АТЕИ Солун

Грцијa

www.teithe.gr

29

Аристотел Универзитет – Солун

Грција

www.auth.gr

30

Универзитет ЛУМ Жан Моне – Бари

Италија

www.lum.it

31

Универзитет Нотингем – Нингбо

Центар за младински иновации

Кина

www.nottingham.edu.cn

32

Универзитет во Приштина

Косово

www.uni-pr.edu

33

Универзитет во Пеќ „Хаџи Зека“

Косово

www.unhz.eu

34

Технички универзитет во Лоѓ

Полска

www.p.lodz.pl

35

Шлески технички универзитет – Гливице

Полска

www.polsl.pl

36

Универзитет во Ополе

Полскa

www.uni.opole.pl

37

Универзитет во Бања Лука

 

Република Српска

www.unibl.org

38

Универзитет во Источно Сараево

 

Република Српска

www.ues.rs.ba

39

Универзитет Александру Јоан Куза,

Јаши

Романија

 

www.uaic.ro

40

Западен универзитет - Темишвар

Романија

www.uvt.ro

41

Државен земјоделски универзитет, Санкт Петерсбург (Spbgau)

Русија

 

www.spbgau.ru

42

Државен универзитет за економија и услуги, Санкт Петерсбург (SPbSUSE)

Русија

 

www.unecon.ru

43

Руска претседателска академија за национална економија и јавна администрација (RANEPA-РАНХиГС)

Русија

 

www.ranepa.ru

44

Руска царинска академија

Русија

www.rta.customs.ru

45

Државен технолошки институт – Санкт Петерсбург (СПбГТИ(ТУ))

Русија

www.technolog.edu.ru

46

Државен Апалачи универзитет, Бун, Северна Каролина

САД

 

www.appstate.edu

47

Државен универзитет на Флорида-Талахаси

САД

www.fsu.edu

48

Франклин универзитет, Охајо

САД

www.franklin.edu

49

Универзитет во Љубљана

Словенија

www.uni-lj.si

50

Универзитет во Марибор

Словенијa

www.um.si

51

Универзитет во Белград

Србија

www.bg.ac.rs

52

Универзитет во Крагуевац

Србија

www.kg.ac.rs

53

Универзитет во Ниш

Србија

www.ni.ac.rs

54

Универзитет во Нови Сад

Србија

www.uns.ac.rs

55

Гази Универзитет – Анкара

Турција

www.gazi.edu.tr

56

Сулејман Демирел Универзитет – Испарта

Турција

www.sdu.edu.tr

57

Тракиски универзитет – Едрене

Турција

www.en-trakya.edu.tr

58

Намик Кемал Универзитет во Текирда

Турција

www.nku.edu.tr

59

Универзитет во Чанакале

Турција

www.comu.edu.tr

60

Џелал Бајар Универзитет – Маниса

Турција

www.bayar.edu.tr

61

Универзитет во Истанбул

Турција

www.istanbul.edu.tr

62

Универзитет во Анкара

Турција

www.ankara.edu.tr

63

Билим Универзитет – Истанбул

Турција

www.istanbulbilim.edu.tr

64

Дњепропетровска државна академија за градежништво

Украина

 

www.pgasa.dp.ua

65

Државен „Гогољ“ Универзитет – Нижин

Украина

www.ndu.edu.ua

66

Национален економски универзитет „Симон Кузнец“ – Харков

Украина

 

www.hneu.edu.ua

67

Национална медицинска академија - Киев

Украина

www.nmapo.edu.ua

68

Универзитет во Ница Софијa Aнтиполис  

Франција

www.unice.fr

69

Универзитет во Загреб

Хрватска

www.unizg.hr

70

Универзитет во Риека

Хрватска

www.uniri.hr

71

Универзитет на Црна Гора Подгорица

Црна Гора

www.ucg.ac.me

72

Универзитет во Долна Горица

Црна Гора

www.udg.edu.me

73

Универзитет на Западна Бохемија

Чешка

www.zcu.cz


Scroll to Top